Osteopathie Marit Brandsema

Osteopathie

Osteopathie

Dr. Andrew Taylor Still (1828 – 1917) was een arts in de VS die wordt gezien als de grondlegger van de osteopathie. Door middel van manuele therapie wilde hij het lichaam helpen weer gezond te worden.

Door de jaren heen heeft osteopathie zich verder ontwikkelt, ook de cranio-sacraal therapie is hier bijvoorbeeld uit ontstaan. Een osteopaat ondersteunt het zelf herstellend vermogen van het lichaam en brengt beweging (mobiliteit) terug in het hele lichaam. Hierbij kan je denken aan de rug, het bekken, de benen, het hoofd en de kaak, de buik met o.a. ribben, middenrif en organen.

Structuur bepaalt de functie maar functie bepaalt ook de structuur. Wanneer bijvoorbeeld een orgaan zijn functie niet goed kan uitoefenen, kan dit ook de beweging in bijvoorbeeld de rug verstoren en vice versa. Door het lichaam in zijn geheel te onderzoeken en te behandelen daar waar het meest nodig is, zal de rest van het lichaam hier ook mee terug in beweging komen. Behandelen kan op een andere plek in het lichaam zijn dan waar de klacht zich uit.

Het doel is het zelf herstellend vermogen van het lichaam aan te spreken. Hierdoor is er sprake van een lage(re) behandelfrequentie dan veel andere therapieën. Door ook het cranio-sacrale én viscerale systeem te onderzoeken en behandelen, onderscheidt osteopathie zich van de fysiotherapie, chiropractie en cranio-sacraal therapie.

Paardenosteopathie

Dankzij Dominique Giniaux en Pascal Evrard ontwikkelt zich de osteopathie voor paarden in Europa. Door Pascal Evrard en Janek Vluggen wordt deze verder uitgewerkt en toegepast. Na het overlijden van zowel Dominique als Pascal wordt het Vluggen Institute opgericht door Janek. Jaarlijks geeft Janek Vluggen zijn kennis en passie door aan vele studenten in Europa en de VS. Na het volgen van de opleiding moeten de studenten zowel theorie als praktijkexamen behalen om zich Equine Osteopath EDO te mogen noemen.