Marit Brandsema

Paardenosteopathie

Osteopathie

Dr. Andrew Taylor Still (1828 – 1917) was een arts in de VS die wordt gezien als de grondlegger van de osteopathie. Door middel van manuele therapie wilde hij het lichaam helpen weer gezond te worden.

Door de jaren heen heeft osteopathie zich verder ontwikkelt, ook de cranio-sacraal therapie is hier bijvoorbeeld uit ontstaan. Een osteopaat ondersteunt het zelf herstellend vermogen van het lichaam en brengt beweging (mobiliteit) terug in het hele lichaam. Hierbij kan je denken aan de rug, het bekken, de benen, het hoofd en de kaak, de buik met o.a. ribben, middenrif en organen.

Structuur bepaalt de functie maar functie bepaalt ook de structuur. Wanneer bijvoorbeeld een orgaan zijn functie niet goed kan uitoefenen, kan dit ook de beweging in bijvoorbeeld de rug verstoren en vice versa. Door het lichaam in zijn geheel te onderzoeken en te behandelen daar waar het meest nodig is, zal de rest van het lichaam hier ook mee terug in beweging komen. Behandelen kan op een andere plek in het lichaam zijn dan waar de klacht zich uit.

Het doel is het zelf herstellend vermogen van het lichaam aan te spreken. Hierdoor is er sprake van een lage(re) behandelfrequentie dan veel andere therapieën. Door ook het cranio-sacrale én viscerale systeem te onderzoeken en behandelen, onderscheidt osteopathie zich van de fysiotherapie, chiropractie en cranio-sacraal therapie.

Paardenosteopathie

Dankzij Dominique Giniaux en Pascal Evrard ontwikkelt zich de osteopathie voor paarden in Europa. Door Pascal Evrard en Janek Vluggen wordt deze verder uitgewerkt en toegepast. Na het overlijden van zowel Dominique als Pascal wordt het Vluggen Institute opgericht door Janek. Jaarlijks geeft Janek Vluggen zijn kennis en passie door aan vele studenten in Europa en de VS. Na het volgen van de opleiding moeten de studenten zowel theorie als praktijkexamen behalen om zich Equine Osteopath EDO te mogen noemen.

Equine Osteopath EDO

Omdat er tegenwoordig veel opleidingen en therapeuten zijn voor paarden, is het International Register of Equine Osteopathy in het leven geroepen om de kwaliteit en kennis voor paardenosteopathie te waarborgen. Na het volbrengen van een theorie en praktijk examen ben ik geregistreerd als paardenosteopaat EDO sinds april 2017. Op deze manier kan de klant erop vertrouwen dat ik een zeer degelijke opleiding gevolgd heb, mijn examens behaald heb en altijd verplicht ben nascholing te doen.

Wanneer?

Osteopathie kan bij zeer diverse problemen een uitkomst bieden. En soms ben ik ook vooraf niet zeker of ik van dienst kan zijn, maar is de uitkomst weer verrassend goed (en de osteopathie des te leuker). Zowel preventief als bij klachten kan een afspraak worden gemaakt.

De meeste problemen kunnen het beste worden opgelost in combinatie met dierenarts, hoefsmid, zadelmaker, tandarts, trainer/instructie etc. Uiteindelijk moet het complete plaatje en management om het paard heen kloppen voor de beste resultaten.

Vooral bij klachten in het bewegingsapparaat (niet kreupel, maar ook niet zo goed lopen als anders) word ik gevraagd te behandelen. Ook bij gedragsproblemen, hormonale klachten, problemen met spijsvertering, stress en headshaking kan altijd contact gezocht worden om te zien of ik iets voor je kan betekenen.

Werkwijze consult

Ik behandel op locatie. Ik heb een droge, ruime, schone plek waar het paard rustig kan staan. Het paard moet schoon en droog zijn voor de behandeling. Ik vraag e.e.a. uit over het paard en doe mijn onderzoek en aanvullend mijn behandeling. We zijn ongeveer 4 tot 5 kwartier bezig. Na de behandeling ontvang je een korte samenvatting met eventuele adviezen of doorverwijzingen.

Een osteopathie behandeling is nooit een vervanging van medische zorg van een dierenarts. Het kan zijn dat je eerst wordt doorverwezen naar een dierenarts, voordat er behandeld kan worden.